Foamroller voor fietsers

_DCS6107

Een foamroller is de perfecte tool om spierpijn en verzuringen tegen te gaan. Je masseert je spieren met de foamroller – en super handig – hier heb je niemand voor nodig. Hoewel de foamroller veel wordt gebruikt in fitness, is het ook een echte mushave voor fietsers!

Wat is foamrollen?

Sinds ongeveer een jaar gebruik ik een foamroller. Deze handige tool is gemaakt van hard foam en is cilindervormig. Met behulp van deze roller kun je het herstel van spieren versnellen door triggerpoints te verwijderen.

Massage techniek

Foamrolling valt onder de massagetechniek ‘Self-myofascial release’. Deze term staat voor het masseren van je eigen lichaam. Omdat sporters hun spieren maximaal belasten leidt dit tot knopen en verklevingen van spieren. Het foamrollen zorgt voor een betere doorbloeding, je verwijderd triggerpoints en verbeterd de flexibiliteit van het lichaam. Hierdoor wordt de kans op blessures en stuk kleiner en zullen je sportprestaties verbeteren!

Gevoelige massage

De eerste keer foamrollen voelde voor mij echt pijnlijk. Het voelde erg heftig en ik vroeg me af of het foamrollen wel goed zou zijn als het zoveel pijn deed. Maar juist deze pijn en stijfheid kun je met behulp van foamrollen weg masseren. Maar bouw het rollen wel rustig op, dan zal het steeds een stukje beter voelen. Inmiddels voelt het foamrollen een stuk aangenamer en is het een vast onderdeel uit mijn fietstrainingen geworden.  Ik gebruik de foamroller als warming-up en cooling-down.

_DCS6087

Hoe gebruik je de foamroller

Voor mijn fietstraining gebruik ik de foamroller als warming up. Ik rol mijn spieren kort los, maar rol een stukje minder intensief dan bij de cooling down. Tijdens de warming up rol ik zo’n 10 x per spier. De rolt in de lengte van de spier en wanneer je een pijnlijke plek heb gevonden probeer je die plek aan te houden voor zo’n 15 seconden.

Bij de cooling down gebruik ik de foamroller langer en intensiever dan bij de warming up. Mijn spieren voelen na de training namelijk flink belast aan en een stukje stijver. Nu rol ik zo’n 20 x per spier en houd ik de pijnlijke plekken zo’n 30 seconden aan.

Deze work-outs duren zo’n 10-15 minuten en zijn als fietser/sporter de perfecte oefeningen om aan je standaard trainingen toe te voegen. Je voorkomt blessures, verbeterd flexabiliteit, mobiliteit, de kwaliteit van spieren en je verminderd spierpijn, je versnelt het herstel van de spieren en je verwijderd triggerpoints. Heb jij al een foamroller?

Bekijk ook eens dit filmpje voor foamroller work-outs!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>